* لیلة القدر عشاق *

قلبى که گنجینه حقایق و بطون آیات قرآنى است لیلة القدر است

* لیلة القدر عشاق *

قلبى که گنجینه حقایق و بطون آیات قرآنى است لیلة القدر است

امام صادق علیه السلام فرمودند؛ «مادرمان فاطمه زهرا‌(س) «لیلةالقدر» است» و از این شب قدر است که امامان معصوم و قرآن ناطق صادر شده‌اند و حضرت زهرا‌(س) سوغاتی معراج است و این مقام روحانیت را پیامبر‌(ص) در معراج بدست آورده است.
<>-<>-<><>-<>-<>-<><>-<>-<>
مراد از ((یک لیلة القدر)) وجود ذیجود فاطمه زهرا، حقیقت ام الکتاب است که از او یازده قرآن ناطق و حجة الله نازل شده است ؛ لذا حضرت زجاجة الوحى و ثمرة النبوة ، فاطمة العارفة بالاشیاء را ((ام الائمه )) نامیده اند.
بایگانی

ترجمه تفسیر بیان السعادة

چهارشنبه, ۱۸ تیر ۱۳۹۳، ۱۱:۳۲ ب.ظ

ترجمه تفسیر بیان السعادة

سورة القدر

این سوره مکّى است و بعضى آنرا مدنى دانسته‏اند و آن مشتمل بر شش آیه است.

 [سوره القدر (97): آیات 1 تا 5]

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ

إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ (1) وَ ما أَدْراکَ ما لَیْلَةُ الْقَدْرِ (2) لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ (3) تَنَزَّلُ الْمَلائِکَةُ وَ الرُّوحُ فِیها بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کُلِّ أَمْرٍ (4)

سَلامٌ هِیَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ (5)

ترجمه:

به نام خداوند بخشنده‏ى مهربان

ما آن [قرآن‏] را در شب قدر نازل کرده‏ایم.

و تو چه دانى شب قدر چیست؟

شب قدر بهتر از هزار ماه [عادى‏] است.

در آن [شب‏] فرشتگان و جبرئیل به اذن پروردگارشان براى انجام هر کار فرود آیند.

 [این شب‏] تا دمیدن سپیده دم آکنده از سلامت [و امن و امان‏] است.

تفسیر

إِنَّا أَنْزَلْناهُ ما قرآن را نازل کردیم.

لفظ «قرآن» را به طور صریح ذکر نکرد و آن را به صورت ضمیر و مبهم آورد تا آن را بزرگ نماید و بزرگ جلوه دهد، یعنى، مدّعى شود که قرآن بدون تعیین معیّن است.

چنانچه نسبت نازل کردن به ضمیر متکلّم و تعیین ظرف تفخیم و بزرگ نمودن آن است و قرآن را خداى تعالى از حیث صورتش.

فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ در شب قدر نازل فرمود که آن سینه‏ى  محمّد صلّى اللّه علیه و آله و در شب قدر که آن نقوش مدادى و الفاظى است که معانى تحت آن پنهان مى‏شوند.

 «تحقیق شب قدر»

بدان که از مراتب عالم به اعتبار مدّت بقاى آن و از مراتب انسان به اعتبار نزول تعبیر به لیالى و شب‏ها مى‏شود و به اعتبار صعود، تعبیر به ایّام و روزهاى مى‏شود.

زیرا صاعد و بالا رونده از ظلمات و تاریکى‏هاى مراتب پایین خارج مى‏شود و به سوى انوار مراتب عالى مى‏رود و کسى که پایین مى‏آید و در قوس نزول قرار دارد از انوار مراتب عالى پایین مى‏آید و در ظلمات و تاریکى‏هاى مراتب نازل داخل مى‏شود.

چنانچه به اعتبار عبور سریع کسانى که به آن مراتب رسیده و عبور مى‏کنند و عبور کند آهسته تعبیر به ساعات، ایّام، ماهها و سالها مى‏شود و نیز به اعتبار اجمال در آن مراتب تعبیر به ساعت‏ها و روزها و به اعتبار تفصیل تعبیر به ماهها و سالها مى‏شود.

و نیز بدان که همه‏ى مراتب عالى شبهایى است داراى قدر و در عالم مثال همه‏ى اشیا اندازه‏گیرى مى‏شود و روزى‏ها و اجل‏ها و نفع و ضررها همه در آن عالم مقدّر مى‏شود و آن عالم مثال داراى قدر و اندازه و اهمیّت است و همچنین انسان صغیر و شبهاى عالم طبع همه مظاهر همان شب‏هاى عالى است، که آن شبها به منزله‏ى ارواح براى شبهاى عالم طبع است و تحصّل و بقاى عالم طبع به وسیله‏ى همان شب‏هاى عالى است.

 و لیکن بعضى از شبهاى عالم طبع داراى خصوصیّتى است که باعث مى‏شود لیالى و شبهاى عالى ظهور شدیدترى نسبت به دیگر شبها داشته باشند از اینرو به اختلاف و به طریق ابهام و شکّ وارد شده که شب قدر شب نیمه‏ى شعبان یا نوزدهم یا بیست و یکم یا بیست و سوّم یا بیست و هفتم یا شب آخر از ماه رمضان است و در روایات غیر از شبهاى مذکور نیز آمده است.

و عالم طبع و همچنین عالم شیاطین و جنّ با همه‏ى مراتبشان شب قدر نیستند و این دو عالم (شیاطین و جنّ) دو عالم بنى امیّه است که شب قدر در آن دو نیست و ماه‏هایى که منسوب به بنى امیّه است که شب قدر در آنها نیست کنایه از مراتب همین دو عالم است.

یعنى، بنى امیّه که از نظر روانى و ساختارى در مرحله‏ى شیاطین و جنّ هستند قدرى برایشان حاصل نشود و لو هزار ماه حکومت کنند از عالم طبع بیرون شده و به عالم امر داخل نمى‏گردند.

وَ ما أَدْراکَ ما لَیْلَةُ الْقَدْرِ آوردن دو استفهام براى تفخیم و بزرگ جلوه دادن شب قدر است و چون بیان حقیقت آن شب ممکن نیست، خداى تعالى فرمود:

لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ شب قدر بهتر از هزار شب است که در آن شب قدر نباشد.

در اخبار زیادى از طریق خاصّه آمده است «1»: رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله در خواب دید که بنى امیّه بر منبر او بالا مى‏روند و مردم را از راه راست به عقب برمى‏گردانند و گمراه مى‏کنند، رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله ناراحت و اندوهناک شد، پس جبرئیل هبوط کرد و عرض کرد یا رسول اللّه چه شده که تو را ناراحت و اندوهناک مى‏بینم؟

فرمود: یا جبرئیل، من در خواب دیدم که بنى امیّه در همین شب بعد از من بر منبرم بالا مى‏روند و مردم را گمراه مى‏کنند، پس جبرئیل گفت: سوگند به خدایى که تو را به حقّ به رسالت مبعوث نمود من بر این قضیّه مطّلع نشدم، پس به آسمان عروج کرد و درنگ نکرد تا آیه‏اى از قرآن آورد تا رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله با آن انس بگیرد و گفت: «أ فرأیت إن متعناهم سنین ثم جاءهم ما کانوا یوعدون ما أغنى عنهم ما کانوا یمتعون» و این آیه را نازل کرد: «إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ وَ ما أَدْراکَ ما لَیْلَةُ الْقَدْرِ، لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ» خداى تعالى شب قدر را براى پیامبرش بهتر از یکهزار ماه ملک بنى امیّه قرار داده است.

روایت شده است که بعضى به رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله گفتند: مردى از بنى اسرائیل هزار ماه در راه خدا بر گردنش سلاح انداخته و حمل کرده است، رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله از این موضوع به شدّت تعجّب کرد و آرزو نمود که چنین چیزى در امّت خودش باشد، پس عرض کرد: پروردگارا! امّت مرا از نظر عمر کوتاهترین و از نظر اعمال کمترین قرار دادى، لذا خداوند شب قدر را به رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله عطا نمود و فرمود: شب قدر بهتر از هزار ماه است که اسرائیلى سلاح را در راه خدا برداشته است، هم براى تو بهتر است و هم براى امّت تو بعد از تو تا روز قیامت در هر ماه رمضان .

تَنَزَّلُ الْمَلائِکَةُ وَ الرُّوحُ لفظ «تنزّل» یعنى با مهلت نازل شده و رد سوره‏ى بنى اسرائیل بیان روح و اینکه روح اعظم از جمیع ملایکه و او ربّ النوع انسانى است، گذشت.

فِیها بِإِذْنِ رَبِّهِمْ در آن شب، به علم پروردگار یا اجازه و اذن او.

مِنْ کُلِّ أَمْرٍ به خاطر هر امرى که در آن شب مقدّر گشته و «من کل امرء» با همزه‏ى در آخر آن خوانده شده، یعنى، به خاطر هر انسان از جهت خیرش یا شرّش و بعضى گفته‏اند، «من کلّ امر» متعلّق به «سلام هى» مى‏باشد و ظاهر این است که متعلّق به «تنزّل» است و معناى سَلامٌ هِیَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ این است که آن شب سلامت از هر شرّ و آفت است، یا تحیّت است به طریق مجاز چنانچه از امام سجّاد علیه السّلام وارد شده که مى‏گوید : «یسلّم علیک یا محمّد صلّى اللّه علیه و آله ملائکتى و روحى سلامى من اوّل ما یهبطون الى مطلع الفجر» و قمّى گفته، این تحیّتى است که به امام بدان وسیله تحیّت گفته مى‏شود تا فجر طالع گردد.

و در خبر دیگرى است که علامت شب قدر این است که باد آن طیّب و پاک است و در سرما باد گرم مى‏شود و در گرما سرد مى‏شود.

و در روایت دیگرى است: نه گرم است و نه سرد و خورشید در صبح آن شب طلوع مى‏کند که داراى شعاع نیست.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۳/۰۴/۱۸
عبد الزهرا

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی